2008. augusztus 15., péntek

Magyarvistai református templom

Az ősi templomot Kós Károly irányításával 1957-ben felújították, valamint egy haranglábat is építettek melléje.

a nagyméretű képek megtekintéséhez kattintson idefele


leírás a wikipédián

Magyarvista falu templomával együtt már 1291-ben püspöki birtok volt, melynek papja Monoszló nemzetségéből származó Péter, aki feltehetőleg a templomot is építette Szent Péter tiszteletére. A falu református egyházáról írásos emlékek 1580-ból származnak. Kolozsváron 1563-ban jelent meg nyomtatásban a latin nyelvű Heidelbergi Káté és így a Kolozsvártól alig 20 km-re fekvő falu hamar áttért a református hitre.
A templom eredeti román kori részei - a négyszögű szentély alaprajza, a félköríves diadalív, a befalazott sekrestyetartó, a nyugati félköríves, levéldíszes-szőlőfürtös kapu és a nyugati homlokzaton a rozettás körablak - a 13. század második feléből maradtak fenn.
1488-ban már állt benne egy Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt oltár. Hajójának megmagasítására és szentélyének beboltozására 1498-ban került sor, erre utal a templomhajó bordás boltozatjának zárókövén található évszám. Ezt megelőzően már freskókkal díszítették a templomot. Ebből a festett dekorációból csak a hajó oldalfalait díszítők maradtak meg az átépítés után. A templom jelenlegi belső képe a 17-18. századi berendezés elkészítése után alakult ki.
A templom hajóját díszítő középkori falképek 1912-ben kerültek felszínre egy nagyobb arányú felújítás alkalmával. Teljes feltárásukat Gróh István végezte el 1913-ban és akvarellmásolatokat is készített róluk, melyeket ma az OMvH Tervtára őriz. A másolatok alapján ismertek a falak freskó ábrázolásai: Betlehemi gyermekgyilkosság, Jézus megkeresztelése, Menekülés Egyiptomba. Olajfák hegye, Utolsó vacsora, Krisztus ostorozása, Töviskoronázás, Keresztvitel, Kálvária, Szent Miklós lecsendesíti a tengert, Két szent alakja. Az első világháború kitörése miatt a freskók restaurálására már nem kerülhetett és a trianoni döntés után már nem lehetett anyagi fedezetet teremteni a szakszerű helyreállításhoz ezért a gyülekezet 1920-ban lemeszeltette a képeket. 1996-ban Pál Péter restaurátor a hajó déli falán 10X10 cm-es szondát nyitott, amelyben a Szent Miklóst ábrázoló jelenet egyik figurája került elő.
A templom festett faberendezése több korszakban készült. A legkorábbi emlék egy megcsonkított kétüléses stallum, melyet a későbbiekben átfestettek. Díszítése, lapos faragása alapján a 15. század végén vagy a 16. század elején készülhetett. 1699-ben Gyalui Asztalos János dolgozott a templomban, elkészített a nyugati karzatmellvédet és annak alsó kazettáit. Ez az egyetlen szignált műve a mesternek.
„ANNO DOMINI 1699. AZ ISTENHÁZÁNAK EKESSEGERE. AZ LEGENYEK CSINAL(TA)TTAK. ISTENHEZ VALO JO INDDILATTYOKBOL BIRAJOK VOLT BARTA JANOS URAM. ISTENE LEGYEN A DICSOSSEGH MENYBEN ÉS IT EZ FÖLDÖN. GYALUBAN LAKO AZTALOS JÁNOS MUNKÁJA: EZ: BEKESSEG EZ SZENT HAZNAK.”
1763-ban az Umling-műhely-műhely tevékenykedett a templomban. A déli bejárati ajtó valószínűleg idősebb Umling Lőrinc munkája, míg Lőrinc fia festett a nyugati ajtót és 120 kazettából álló mennyezetet, noha a munkát elvállaló idősebb Umling neve szerepel a kazettákon.
„E MENYEZET KESZITTETETT ISTEN DITSÖSÉGERE AZ EKLESIA KÖLTSÉGEVEL MDCCLXV DIK ESZTENDÖBEN KISASSZON HOV UTOLSO NAPJAIBAN TISZ(teletes) PREDIKATOR M{.} DOSA GYÖRGY{,} Curator SZEKELY ANDRAS{,} EGYHAZFI BOR MARTON SERÉNy INDUSTRIAJOK S VIGYAZASOK ALTAL{.} ISTENÉ A DITSöSÉG{.} IDÖS ASZTALOS UMLING LÖRINTZ MUNKÁJA“ (Ke 1: 97)
1767-ben a fiatal Umlingok dolgoztak a templomban, ekkor készültek a festett padmellvédek, a szószék és a jelenleg átfestett zsoltármutató tábla. A templom orgonáját 1825-ben Andreas Eitel kolozsvári szász orgonaépítő készítette. A harangláb 1760-an készült. Eredetileg fazsindellyel volt fedve, nagy harangja 1784-ből való. Geréb László püspök adományozta a magyarvistai gyülekezetnek, rajta "IHUS NAR" (Názáreti Jézus) felirat olvasható. Figyelemre méltó a templom mellett elhelyezkedő temető is, régi sírköveivel.

1 megjegyzés:

BB írta...

Date geografice
Altitudinea medie: 425 m.


Lăcaşuri de cult
Biserica Reformată-Calvină (iniţial romano-catolică, cu hramul „Sf.Petru”) a fost construită după anul 1241 de către episcopul Petrus, în stil romanic. Din construcţia romanică originală s-au mai păstrat numai portalurile de sud şi de vest, precum şi portalul sacristiei. Decoraţiunile interioare din lemn sunt opera lui János Asztalos din Gilău (1699). Cele 120 casete din lemn de pe tavan şi de pe amvon au fost realizate de maestrul sas clujean Lorenz Umling cel Bătrân (1765-1767). Clopotniţa de lemn este din 1760 (clopotul din 1487).

Demografie

În Evul Mediu sat preponderent maghiar, aparţinând domeniului latifundiar al Gilăului.

În anul 1992 număra 885 de locuitori, dintre care 863 maghiari şi 22 români. Sub aspect confesional, 843 de cetăţeni s-au declarat reformaţi, 21 baptişti, 21 adventişti ş.a.